Lääkiksellä on perinteisesti ollut maine antaumuksella ryyppäävänä tiedekuntana. Legendoja on kiertänyt pirtun injektoimisesta suoraan suoneen ja krapulaisista klinikkapäivistä, mutta mikäli on YTHS:n tilastoja katsominen, on lääkiksen status kovimpana viinan lotraajana jäänyt pelkälle huhupuheiden tasolle. Viimeisimmässä tutkimuksessa vuonna 2016 lääketieteellinen tiedekunnan nimi komeili kahdeksantena jääden listauksessa toiseksi viimeiseksi – oliko heikko tulos lopullinen niitti lääkiksen alkoholinhuuruiselle imagolle?
Vaikka trendi on YTHS:n tutkimuksissa aina vuodesta 2000 lähtien ollut pääasiassa laskusuhdanteinen ja lääkis on pysytellyt visusti alimmilla sijoituksilla alkoholinkäyttökartoituksissa, on käsitystä kovasta juomisesta haluttu aktiivisesti levittää. Esimerkiksi vuonna 2019 Hesarin uutiskynnys ylittyi ja kohu syntyi, kun toimittajat saivat vihiä, että Tampereen kollegat järjestäisivät kohuttuja bileitä, joissa muun muassa juostaisiin alastomina, legendojen mukaisesti laitettaisiin pirtua suoneen sekä kilpailtaisiin, kuka oksentaa viimeisenä. Lääkisopiskelijoiden alkoholikäyttäytyminen on siis jopa kansallisen median kiinnostuksen kohde. No, toimittajat kohtasivat saman hämmennyksen ja kenties jopa pettymyksen kuin jokainen fuksivuosikurssi: näin ei bileissä oikeasti tapahdu. Tai ainakin pirtuosuus jätetään välistä – eli juuri se hohdokkain, joka kohun aiheuttikin.
Vaikka tilastoissa ei aivan päihitetä teekkareita ja kauppislaisia, juodaan myös lääkiksessä kiitettävän paljon. Juominen ja krapulaiset arkiaamuherätykset painottuvat tosin lähinnä preklinikkaan, jossa kursseilla pysyy mukana ja suoritusmerkinnät pamahtavat WebOodiin, kunhan vain pysyy sen verran tolpillaan, että pääsee hoipertelemaan ehjin nahoin peboihin. Alkoholin kittauksen rooli putoaa erityisesti klinikan aikana, kun tehtävät ulottuvat sairaalaympäristöön, jossa toimintakapasiteettia vaaditaankin jo enemmän kuin preklinikassa. Ryyppypäivät ajoittunevat tällöin siis lähinnä viikonloppuun.
Muita syitä juomattomuuteen voidaan etsiä lääkärin moraalista ja vastuusta. Miettivätkö lääkisläiset alkoholinkäyttöä enemmän verrattuna muihin tiedekuntiin? Ainakin lääketieteellinen on erityisen syynäyksen alla mediassa, kuten Tampereen pirtutapauksesta ja alfajaisista huomattiin: lääkiksen täytyy tasapainoilla vuosisadan bileiden ja yhteiskunnallisen vastuun välillä. Tulevat terveydenhuollon ammattilaiset ehkä tunnistavat vaarat helpommin, ja ongelmakäyttö on este opiskelulle ja tulevalle lääkärinuralle. Toisaalta kohtuukäyttö lääkäreiden keskuudessa ei eroa valtaväestöstä, ja kukaan ei väitä lääkärin tarvitsevan olevan absolutisti.
Perinteisesti juominen kasvaa fuksivuotena, mutta tänä vuonna korona sekoittaa pakkaa estämällä sosialisoitumisen alkoholin parissa. Täten fuksien alkoholinkulutuksessa on mahdollisesti nähtävissä muutoksia. Alfat ovat jo joutuneet jättämään välistä perinteiset lääkistapahtumat, ja toteutuneet pidettiin ulkoilmassa puistoissa tai etänä. Kokemuksen syvällä rintaäänellä syksyn pimeys ja kylmyys ei ainakaan auttanut tunnelman virittämisessä. Zoom-juhlissakin sosiaalinen aspekti jäi vajavaiseksi. Tutkimusten mukaan nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt, ja vuosikurssien nuortuessa tällä voi olla edelleen vaikutusta yleiseen mielipiteeseen. Nähtäväksi jää, tulevatko alfat olemaan lääkiksen raittein vuosikurssi.
Jäämme innolla odottamaan lääkiksen sijaa tutkimuksessa vuodelta 2020, ja sitä onko lääkiksen opiskelijakulttuuri kuivunut entisestään. Kenties tulevissa tutkimuksissa näkyy myös Kandiseuran panostaminen lääkiksen bile-elämään, kun uusittu kerhotila Euphoria pääsee avaamaan ovensa janoisille lääkisläisille. Kannattanee myös muistaa, että alkoholinkäyttötilastot eivät korreloi bileiden tason kanssa. Lääkiksessä osataan nauttia opiskelijaelämästä myös ilman pulloa. Tämä trendi on nähtävissä yleisestikin opiskelijakulttuurissa – yhä useammat opiskelijat ovat oivaltaneet, että hauskaa voi pitää ilman promillenkaan humalaa.
Uusien alfojen juksaamisesta ei toki tarvitse luopua, vaikka pirtun injektoiminen ei varmaankaan enää mene läpi Hesarin paljastettua sen paikkansapitämättömyyden. Mutta uuden voi aina keksiä tilalle: olisiko vaikka puhtaan etanolihöyryn hengittäminen Ekan illan bileissä, josta saisi alfapassiin suoraan 5p? Se toimisi varmasti, ja ensi vuoden Hesarin otsikot olisivat jo taattuja.
Teksti: Hanna Juvonen & Paula Oulujärvi
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/kandidaadh/qk2020/wp-includes/formatting.php on line 4826
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/kandidaadh/qk2020/wp-includes/formatting.php on line 4826
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/kandidaadh/qk2020/wp-includes/formatting.php on line 4826
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/kandidaadh/qk2020/wp-includes/formatting.php on line 4826