Lähestyvän tentin huomaa helpoiten siitä, että Jodelin karmapisteet nousevat samalla, kun stressihormonitasot laskevat. Korrelaatio johtuu karmapisteiden mielialaa kohentavasta vaikutuksesta. Mutta entä vaikutus tenttimenestykseen ja unen laatuun? (Siinä aihe jonkun syväreihin. Tämä artikkeli pysyttelee kokemusperäisessä tiedossa ja mutuilussa.)
Jodel?
Jodel on mobiilisovellus, jossa kirjoitetaan anonyymisti aloituksia (ks. Jodlaus*) ja niihin kommentteja. Sovelluksen pääkäyttäjäryhmä on korkeakouluopiskelijat. Sitä on kuvailtu moderniksi vessanseinäksi, jossa kysytään ja sanotaan mitä muuten ei kehdata. Mitä tahansa roskaa sielläkään ei suvaita, sillä viestejä ja niiden kommentteja voi äänestää ylös- tai alaspäin. Kun viestissä on viisi miinus-ääntä, se poistuu. Tästä päästään karmapisteisiin, joita kertyy esimerkiksi ansaituista äänistä ja viestin kommenteista. Kun saavuttaa huimat 20 000 karmapistettä, voi päästä moderaattoriksi (joka on melkoisen turha pesti). Tuon tason ylittämisen jälkeen sovelluksessa ei voi saavuttaa mitään – edes lisäosia ei ole, mikä on ihme sinänsä, koska sovelluksen koukuttavuus muistuttaa enemmän mobiilipeliä.
Avatessa sovelluksen aloitusnäyttö täyttyy viesteistä, jotka on lähetetty kymmenen kilometrin säteellä. Antoisampi puoli Jodelista on kuitenkin channels eli kanavat, joita löytyykin joka lähtöön. Erityisen paljon löytyy yliopistoihin liittyviä kanavia, kullekin yliopistolle, kampukselle, tiedekunnalle, oppiaineelle, vuosikurssille ja vuosikurssin potkulautaharrastajille omansa. Objektiivisesti kiinnostavimpia ovat lääkikseen liittyvät kanavat.
Kanavat
Parhaiten kanaviin tutustuu vierailemalla niillä itse. Tässä ovat lyhyet, mutta tarkat kuvaukset tärkeimmistä ja kirjoittajalle tutuimmista kanavista.
@lääkis, joka sisältää usein pohdintoja profession tulevaisuudesta ja kuudennen tiedekunnan aiheuttamasta uhasta (tai mahdollisuudesta). Aina keskustelu ei tosin ole mitenkään erityisen sivistynyttä. Välillä joukkoon eksyy joku lääkisopinnoista kiinnostunut lukion ensimmäisen vuoden opiskelija, joka tiedustelee latinan kielen ja terveystiedon ylioppilaskokeiden hyödyllisyydestä valintakokeen pisteytyksessä. Yleensä nämä jodlaajat ohjataan @lääkikseen -kanavalle.
@lääkisihastus, jossa ujot opiskelijat kertovat ihastuneensa lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijaan ja muut yrittävät onkia ihastuneelta lisätietoja, kuten m/n?, med/dent/komp/fon?, pbl?, U/M?, PFK-1?, cAMP?, NADPH? Jodlaukset toistavat tätä samaa kaavaa. Välillä löytyy myös mielenkiintoisempia aloituksia, kuten seksuaalisuudestaan epävarmaksi muuttunut alfapoika avautumassa kuumasta kurssikaveristaan, joka on myös poika!?
@mocsubongaukset, jossa kilpaillaan ”mocsun söpöin pari” -tittelistä. Lääkiskanavien uusin tulokas.
@alfat18, jossa tänä vuonna lääkikseen päässeet, mutta varusmies- tai siviilipalvelustaan suorittavat ensi vuoden alfat tiedustelevat tärkeitä päivämääriä, risteilyn teemaa ja toogalippujen jonotusaikataulua. Kuin ihmeen kaupalla kanava on säästynyt nykyisten alfojen trolleilta ja inside-jutuilta.
@alfat17, jossa autenttiset ja aktuaaliset alfat odottavat seuraavaa keskiviikkoa kuin kuuta nousevaa ja lyövät vetoa siitä kumpi ehtii ensin, haalarit vai Länsimetro. (EDIT: haalarit voittivat n. 17 tunnilla.)
@lääkisalfat, jonka vuoden 2016 alfat ovat omineet itselleen, kun kaikki muut vuosikurssit käyttävät kanavanimen muotoa alfatXX. Ehkä ikuisiksi alfoiksi näin itsensä tituleerannut ”saapumiserä 2016” ei valmistu koskaan.
@lääkisäijät, jossa meikämannoosi-6-fosfaatit kirjoittavat eeppisiä tarinoita mies-sukupuolesta (oletetusta) pienellä lääkistwistillä. Toivottavasti teikätelomeraasit liittyy tälle kanavalle heti. Ollaan niin ansaittu tää maininta meidän kanavasta Q-kautiseen äijät. Rakastan sua äijät 😀
@medioma, jossa vuoroin valitetaan ja ihaillaan naapureiden musisointia tai lemmikkejä.
Vielä viimeinen mainitsemisen arvoinen lääkikseen liittyvä kanava on @kysylääkäriltä. Sinne jokainen terveydestään huolestunut kansalainen voi lähettää kysymyksiä, joihin vastaavat Valviran valtuuttamat Jodel-lääkärit. Samat lääkärit vastaavat kysymyksiin myös Suomi24- ja vauva.fi-foorumeilla (varsinkin kysymyksiin koskien märkäpukuja). Sisäpiiritieto SOTE-uudistuksen lakivalmistelusta kertoo, että Jodel-yhtiötä on harkittu mukaan osaksi valinnanvapautta. Tosin valinnanvapauden sijaan käytettäisiin käsitettä valinnanvaikeus – pannako sitä vai jättääkö se.
Pohdintaa
Ennen kuin joku innokas yhteiskuntatieteilijä tekee gradunsa aiheella: ”Lääkärit Suomessa – Elias Lönnrotista Jodel-sukupolven kliinikoihin”, paneudutaan sitä (SIC!) kysymystä miettimään, että mitkä ovat tämän koukuttavan mobiilisovelluksen todelliset uhat ja mahdollisuudet lääketieteen opiskelijalle ja profession tulevaisuudelle.
M
Jodel on täydellinen alusta opiskelijalle, joka tarvitsee lyhyitä irtautumisia Terkossa tai herättelyä luennon aikana. Kun lääkisaiheiset kanavat on kaluttu läpi, löytyy kymmeniä muita erittäin viihdyttäviä kanavia. Erityinen ilmiö Jodelissa on eräänlainen roolipelaaminen, joskin trollipelaaminen voisi olla parempi ilmaisu. Siinä tietylle kanavalle kirjoitetaan keksittyjä juttuja tekeytyen joksikin stereotyyppiseksi ihmisryhmän edustajaksi tai fantasiamaailman henkilöiksi. Näitä kanavia ovat mm. @kookoomuselämä ja @tylypahka. @rahvaat-kanava toimii osittain samalla periaatteella, mutta iso osa aloituksista on oikeita Facebookista tai muualta kopioituja somepäivityksiä. Myös @äijät ja siitä ala-kanavaksi muodostunut @lääkisäijät voidaan luokitella niin ikään samaan kategoriaan.
Jodel on siis täydellisen aivotonta vastapainoa opiskelulle, mutta se voi olla muutakin. Etenkin lääkisaiheisilla kanavilla on monesti hyödyllisiä keskusteluja alaan tai opiskeluun liittyen, jotka saattaisivat aiheen mielipiteitä jakavan luonteen takia jäädä keskustelematta ilman anonymiteettiä. Keskustelu pysyy usein varsin asiallisena, mutta toisinaan viestiketjun tulee muuttamaan väittelyksi joku provosoinnista suuresti nauttiva jodlaaja. Jodelin etuna esimerkiksi Facebookiin on myös se, että mielipiteitesi ilmaiseminen ei voi johtaa henkiökohtaisiin vihaviesteihin tai jopa tappouhkauksiin, vaikkakin downvote on vakavuudeltaan niihin verrattavissa.
Ihmisiä yhdistäviä tekijöitä on tietysti muitakin kuin lääkis ja tässä asiassa Jodel osoittaa parhaan ominaisuutensa. Oli kyseessä klinikan rankka tahti, mielenterveysongelmat tai haasteet parisuhteessa, Jodelista löytyy muitakin, jotka kamppailevat samanlaisten tuntemusten kanssa. Näistä aiheista avautuminen ja kokemusten jakaminen on kynnykseltään matalampaa kuin missään omalla nimellä esiintyessä. Olisi ihme, jos tällaisia anonyymejä palveluita ei tulevaisuudessa hyödynnettäisi enemmän vertaistukiryhmien muodostamiseksi esimerkiksi masentuneille tai @roastme-kanavalla haukutuille. (Jos lääkisopiskelija haluaa auttaa mielenterveysongelmaisia ennen klinikan psykiatrian kurssia, voi esimerkiksi @tasapainottomat-kanavalla kannustaa yksin mielensä kanssa kamppailevia jodlaajia hakeutumaan lääkäriin.)
Se mitä tapahtuu Jodelissa jää Jodeliin – sääntö ei päde, sillä Jodelissa olleita asioita puidaan myös ruutujen ulkopuolella. Uudet jodlaukset @lääkisihastus -kanavalle aiheuttavat aina spekulointia ja hyväntahtoista juoruamista. Myös muut erikoiset tai hauskat jodlaukset puhututtavat ihmisiä Biomedicumin käytävillä. Jodel onkin varsin yhteisöllinen sosiaalinen media. Yhteisöllisyys korostuu vuosikurssien omilla kanavilla, jotka täydentävät Whatsapp-ryhmien kanssa toisiaan.
U
Kirjoittaja ei myönnä olleensa puhelinriippuvainen ennen Jodelin asentamista ja SRT:n tenttiviikkoa. Jodelin moderaattori-oikeuksiin tarvittava karmamäärä kilahti täyteen samaisella viikolla taktisesti kaksi päivää ennen tenttiä, niin lukemisellekin jäi hieman aikaa. Vaikka Jodel on hyvää viihdykettä, voi se helposti liikaa käytettynä haitata opiskelua ja unta, kun viimeinen asia ennen nukahtamista on tarkistaa mahdolliset uudet kommentit sekä upvotet. Sama pätee tosin mihin tahansa sosiaaliseen mediaan tai mobiilipalveluun.
Jodelin suurin uhka on sama kuin kaikissa muissakin palveluissa, joissa tapahtuu kommentointia – nimittäin trollit. Välillä kriittisenkin lukijan on vaikea hahmottaa mikä on provosointia ja mikä ei. Toisaalta trollaaminen on myös mahdollisuus, jos sitä käytetään oikein – silloin se synnyttää hedelmällistä meeminkasvualustaa. Joskin aina löytyy joku, joka pahoittaa mielensä.
Seuraajamäärät @lääkis-kanavalla viestivät siitä, että täysin ulkopuolisiakin ihmisiä on soluttautunut lääkisopiskelijoiden joukkoon Jodeliin. Todennäköisesti suuri osa näistä on eksyneitä jodlaajia @ky-kanavalta. Tämä aiheuttaa huolta trollaajien todellisesta määrästä. Valelääkäri ei ole mitään verrattuna jodlaavalle vale-lääkisläiselle.
Jodel ajan hengessä
Eittämättä Jodel on tämän hetken kuuma sosiaalisen median formaatti, mutta sekin elää kulta-aikaansa todennäköisesti vain hetken. Sen mystiikka vähenee, kun äidit ja (ei-likaiset) tädit valtaavat sen. Samoin kävi Facebookille ja historia usein toistaa itseään. Kirjoittaja toivoo kuitenkin Jodelin pysyvän vielä hetken muodissa, jotta ensi vuoden Tontturallissa nähdään analoginen Jodel 2.0.
Vaikka Jodel on koukuttava ja mahdollisesti (tai uhkaavasti) opiskelua haittaava tekijä, kirjoittaja uskoo, että lääkisopiskelijat osaavat ottaa sovelluksesta irti sen hyödyt. Tulevaisuudessa kirjoittaja jää odottamaan kutsua häihin, jossa puolisot ovat löytäneet toisensa @lääkisihastus -kanavan kautta. Silloin voi todella sanoa kuuluvansa Jodel-sukupolveen.
Jos et ymmärtänyt tämän tekstin outoja ilmaisuja, asenna Jodel puhelimeesi pikimmiten! Jos ymmärsit kaiken, olet kirjoittajan tavoin viettänyt aivan liikaa aikaa kyseisen sovelluksen parissa. Jos koet, että jodlaamisesi täyttää riskikäytön tunnusmerkit, hae apua! Huomisaamun kello kahdeksan YTHS:n palvelunumeron avautumista odotellessa voit hakea vertaistukea @jodeladdiktit -kanavalta.
*Jodlaus
Substantiivi
- laulumuoto, jossa lauletaan pitkällä henkäisyllä, vaihdellen nopeasti ja jatkuvasti modaalirekisteristä falsettirekisteriin ja falsettirekisteristä modaalirekisteriin. Ääni muodostuu korkea-matala-korkea-matala -vaihtelusta. Tämä laulutapa on tunnettu monissa kulttuureissa.
Sveitsissä arvellaan, että jodlaus on kehitetty Sveitsin Alpeilla kommunikaatiokeinoksi vuoren rinteille, ja siitä myöhemmin muodostui alueen kansanmusiikkia. Jodlausta hyödynnetään myös yhdysvaltalaisessa bluegrass- ja country-musiikissa.
- tekstimuoto, jossa kirjoitetaan lyhyillä virkkeillä, vaihdellen nopeasti ja jatkuvasti tunnustuksista bongauksiin ja kokoomuselämästä rahvaisiin. Teksti muodostuu pane sitä – jätä se – uhka – mahdollisuus -vaihtelusta. Tämä anonyymi kirjoitustapa on tunnettu monissa kulttuureissa.
Helsingissä arvellaan, että jodlaus on kehitetty suomenruotsalaisten keskuudessa kommunikaatiokeinoksi. Myöhemmin valtakieli – suomi – kuitenkin valtasi tämän vähemmistökielen kulttuuriperinnön ja omi sen itselleen. Jodlausta (tai laadultaan alempaa sen sukuista kirjoitusta toisessa sosiaalisessa mediassa) hyödynnetään myös Yhdysvalloissa istuvan presidentin virallisessa viestinnässä.
Teksti: Onni Jaskari (aka @OJ)
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/kandidaadh/qk2020/wp-includes/formatting.php on line 4826
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/kandidaadh/qk2020/wp-includes/formatting.php on line 4826
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/kandidaadh/qk2020/wp-includes/formatting.php on line 4826
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/kandidaadh/qk2020/wp-includes/formatting.php on line 4826