Lääketieteenkandidaattiseura otti viime syksynä käyttöön uuden logon, joka jäljittelee hyvin pitkälti samaa tyyliä kuten edeltäjänsäkin – keskiössä on käärme, joka luikertaen muodostaa kirjaimet ”C” ja ”M”. Käärmeen symboliikka logossa on varmasti useimmille tuttu, mutta CM-kirjainyhdistelmän merkitys ”Candidati Medicinae” ei valitettavasti ole jokaisen kandiseuralaisen tietoudessa. Sen vuoksi päätoimittaja valjastikin Seuran entisen puheenjohtajan selventämään LKS:n logojen taustoja.
Käärme on perinteisesti ollut lääketieteen ja lääkkeillä parantamisen symboli. Käyttö lääketieteen symbolina juontaa juurensa antiikin Kreikan lääketieteen jumalaan Asklepiokseen. (Terävimmät varmasti jo hoksaavat yhteyden erääseen Lääkärilehden välissä tulevaan lehdykkään, jota tämänkin lehden takakannessa komeileva lääkeyritys tuottaa.) Asklepioksella oli kunnon kreikkalaisen jumalan tavoin sauva – erityisyytenä kuitenkin se, että hänen sauvansa ympäri oli kiertynyt pensaskäärme. Tästä pensaskäärmeestä (lat. Zamenis longissimus) on sittemmin muodostunut symboli, jota kaikki itseään kunnioittavat lääketieteen järjestöt käyttävät.
”Candidati Medicinae” on tietysti latinaa ja tarkoittaa vapaasti suomennettuna lääketieteen kandidaatteja. Kirjainyhdistelmä on peräisin 1900-luvun alussa vaikuttaneelta lääketieteen kandidaattien yhdistykseltä, joka kantoi nimeä C.M.-yhdistys. Se perustettiin vuonna 1912 ajamaan hyvin pitkälti samoja asioita kuin nykyiset ainejärjestömme LKS ja Thorax. Yhdistys ehti kuitenkin toimia aktiivisesti alle 10 vuotta, kun se 1920-luvun alussa lopetti toimintansa kaikessa hiljaisuudessa. CM-yhdistyksen raunioista syntyi sittemmin ensin Thorax vuonna 1931 ja LKS vuonna 1933.
Talvi- ja jatkosotaa edeltävänä aikana LKS:llä ei ollut minkäänlaista ainejärjestöä symboloivaa tunnusta. Asia päätettiin korjata julistamalla vuonna 1945 kilpailu jäsenmerkistä. Asiasta tiedotettiin Medisiinari-lehdessä (LKS:n aiemmin toimittama ammattilehti) ja Helsingin Sanomissa. Tämän myötä saatiin 26 eri ehdotusta, joista voittajaksi paljastui Seuran jäsenen Tapani Kososen tekemä merkki. Tässä merkissä nähtiin ensimmäisen kerran kerälle kiertyvä käärme, joka muodosti CM-kuvion. Logoa käytettiin vain rintamerkkinä, mutta voitaneen silti sanoa, että Kososen tekemä merkki oli menestys. Kaikki tätä seuranneet Seuran tunnukset ovat jäljitelleet Kososen suunnittelemaa merkkiä.

Ensimmäisen merkin jälkeen uutta versiointia yritettiin tiettävästi 1968, mutta tällöin projektia ei saatu vietyä maaliin asti. Seuraavan kerran Seuran logo nostettiin esille 1980-luvulta, josta edelleenkin käytössä oleva, ehkä tunnetuin, CM-logo on peräisin. Toteuttajana oli mitä ilmeisimmin Seuran jäsen Aarne Pelkonen. Täyttä varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole. Samassa yhteydessä teetätettiin myös ensimmäistä kertaa LKS:n paidat. Logo on toki digitalisoitu nykyiseen muotoonsa, minkä yhteydessä siihen on saatettu lisätä nykyinen tummansininen väri. Varmuutta tästäkään ei valitettavasti ole. Kyseessä olevaa logoa näkee kuitenkin edelleenkin koristamassa LKS:n pinssiä, kunniamerkkejä, telttaa sekä virallisempia asiakirjoja.

Seuraavan kerran logon uudelleenversiointi oli pöydällä 2010-luvulla LKS:n 80-vuotisjuhlien yhteydessä. Tällöin syntyi hieman pienemmällä käytöllä ollut suomukas käärme. Logon takana on entinen kandiseuralainen Silja Niskanen, jonka silloinen vuosijuhlaemäntä värväsi tekemään grafiikat juhlavuoden kunniaksi teetettyihin juhlakasseihin. Inspiraatiota käärmeeseen haettiin LKS:n perustamisvuonna suosiossa olleesta Art Deco –tyylistä. Logo syntyi Niskasen kotona, eikä luomisprosessi ollut erityisen mutkikas. Logo päätyi lopulta myös huppareihin, joita saattaa edelleenkin bongata Seuran jäsenien päällä. Yksittäisiä huppareita taitaa olla edelleenkin myynnissä.

Anekdoottina on syytä mainita, että 80-vuotisjulhien kunniaksi tehtiin myös erä hotpants-tyylisiä LKS-kalsareita. Niihin päätynyt sammakko on niin ikään Niskasen käsialaa. Kuten oheistesta kuvasta näkyy, kalsareiden ulkoasussa tavoiteltiin hieman rennompaa tyyliä. Ulkoasu piti kuitenkin hyväksyttää silloisella LKS:n hallituksella, joten sammakkologosta ei Niskasen mukaan kehdannut tehdä turhan epäasiallista. Kuka ties LKS-alushousut palaavat vielä lähivuosina markkinoille?

Toiseksi tuorein versio käärmelogosta on Q-kautisen päätoimittajanakin toimineen Nico Vehmaksen käsialaa. Yksinkertainen ja suoraviivainen logo kehitettiin vuonna 2015 LKS:n hallituksen hackathonissa, jossa luotiin kandiseuralle sen nykyiset nettisivut tyyleineen ja sisältöineen. Vanha logo ei täysin istunut uusien nettisivujen tyyliin, joten uusi logo syntyi nopealla aikataululla hackathonin aikana. Keltaisen logon oli alun perin tarkoitus toimia vain väliaikaisena logona nettisivuilla, mutta sittemmin se painettiin muun muassa LKS:n mustiin college-paitoihin ja jäi siksi käyttöön pidemmäksi aikaa. Logon keltainen väri on yksi LKS:n kolmesta virallisesta väristä.

Uusin logo oli edeltäjiinsä verrattuna työn ja tuskan tulos. Ajatus uudesta logosta lähti liikkeelle vuonna 2018, jolloin hallituksessa yrityssuhteiden parissa toiminut Niklas Ulfves kaipasi uusia LKS:n tuotteita varten uutta tuulahdusta. Myös tapahtumia varten haluttiin ”käyttölogo”, josta selviäisi selkeämmin ainejärjestön oppiala. Keväällä 2018 järjestettiin asian tiimoilta jälleen kerran logokilpailu. Tällä kertaa hakuilmoitusta ei kuitenkaan julkaistu Helsingin Sanomissa vaan tyydyttiin lähinnä Lääkiksen rientoportaaliin ja LKS:n tiedotuspostiin. Kilpailu ei kuitenkaan tuottanut toivottua lopputulosta, ja projekti uuden logon suhteen viivästyi. Yrityksestä logoprojektin edistämiseksi ei ollut kuitenkaan puutetta, sillä Niklas tuotti myös itse lukuisia luonnoksia mahdollisesta uudesta logosta. Seuran hallitus kuitenkin päätyi kohteliaasti hylkäämään kaikki esitetyt tuotokset. Niklaksen sinnikkyys kuitenkin palkittiin, ja valtuuskunta päätti budjetoida seuraavalle vuodelle rahaa uuden logon kehittelyä varten – tällä kertaa ulkopuolisen graafikon avulla.
Vuoden 2019 alussa Seuran hallitus valtuutti yrityssuhdevastaava Linda Topparin ja yrityssuhdevaliokunnan kilpailuttamaan eri graafikkotoimijoita uudesta logosta. Tarjoukset saatiin melko nopealla aikataululla, ja niiden hinta vaihteli sadoista euroista kymmeniin tuhansiin. Hintavimmat ehdotukset pystyttiin nopeasti karsimaan, ja lopulta logoa työstämään valittiin graafisen suunnittelun opiskelija Erik Rönkä. Malliksi annettiin edelliset logot ja taustatieto Asklepioksen sauvan käärmeestä. Lopputuloksen saamiseen vaadittiin lopulta kolme työstämiskierrosta, mutta lopulta tuotokseen oltiin tyytyväisiä ja hallitus oli logon käyttöönotosta yksimielinen. Ainoastaan käärmeen sahalaitaviivoista käytiin lyhyt äänestyskierros. Logo julkaistiin Instagramissa syyskuun lopulla, ja sen vastaanotto oli suurimmalta osin positiivinen.

Logomme taustalla on arvokas historia, joka ulottuu aina edellisen vuosisadan alkuun asti. Jos joskus tulevaisuudessa logon uusiminen on jälleen tapetilla, on varmasti C- ja M-kirjaimet muodostava käärme jälleen kärkiehdokas. Vallitseva pandemiakin tulee loppumaan aikanaan, mutta CM-logo pysyy.
Jutun taustamateriaalina on käytetty LKS 75 vuotta -historiikkiä. Juttua varten on myös haastateltu aiempien logojen tekijöitä Silja Niskasta ja Nico Vehmasta.
Teksti: Henri Vasara
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/kandidaadh/qk2020/wp-includes/formatting.php on line 4826
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/kandidaadh/qk2020/wp-includes/formatting.php on line 4826
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/kandidaadh/qk2020/wp-includes/formatting.php on line 4826
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/kandidaadh/qk2020/wp-includes/formatting.php on line 4826