Q-kautinen täytti syksyllä 60 vuotta. Mitä kaikkea onkaan mahtunut näihin vuosikymmeniin ja mikä kumma oli Välivuoto?
Lehti, jota nyt pitelet käsissäsi tai nettisivu, josta tätä juttua luet, on Q-kautisen 60-vuotisen taipaleen ja moninaisten vaiheiden lopputulos. Mutta ymmärtääksemme Q-kautisen historian, on palattava taaksepäin vuoteen 1937, neljä vuotta Seuran perustamisen jälkeen. Silloin ilmestyi ensimmäinen numero Medisiinari-lehteä. Lehdellä oli jo alustansa kahden vuoden takaisesta, jolloin ilmestyi Luxatio-niminen ”moniste”. Luxatio ei ole säilynyt arkistoissa, mutta perimätiedon mukaan se oli sisällöltään melko kevyt.
Medisiinari yritti jatkaa tätä kevyttä linjaa, mutta ensimmäinen numero sai paheksuvan vastaanoton eritoten lääkärikunnalta. Lehden sisältöä puitiin jopa valtakunnan mediassa. Toinen numero olikin sitten asiallisempi, mutta joutui käymään Seuran määräämän tarkistajan kautta ennen julkaisua. Lehti lähetettiin aikoinaan kaikille opiskelijoille ja lääkäreille ilmaiseksi kotiin vapaaehtoisen maksusitoumuksen kanssa. Myöhemmin maksu muuttui pakolliseksi, mutta lehden levikki vain kasvoi kasvamistaan. Medisiinari kävi historiansa aikana läpi mm. sodat sekä erittäin poliittisen vaiheen, joka mukaili myös Seuran toimintaa. Lehti kuihtui lopulta kokoon 90-luvun lopulla laman jälkeen. Lopulta lehdelle ei vain enää löytynyt uutta päätoimittajaa.
Q syntyy
Siinä missä Medisiinari toimi viestiväylänä lääkisopiskelijoiden ja muun maailman välillä, Q-kautinen syntyi toimimaan seuran sisäisenä tiedotusvälineenä. Tätä varten vuonna 1958 perustettiin tiedotelehtinen, joka nimettiin Q-kautiseksi. Sen painos oli alkuun noin 800 kappaletta ja numeroita ilmestyi 10-20 kertaa vuodessa. Lehden nimi siis juontanee juurensa sen ilmestymisestä noin kuukauden välein. Eräässä vaiheessa Q-kautinen ei pystynyt yksin selviämään tiedotuksesta, joten perustettiin myös nopeammin reagoiva ”Välivuoto”-julkaisu. Nykyään kaksi kertaa viikossa sähköpostiin kilahtava tiedotusposti vastaa Q-kautisen alkuperäistä tehtävää.
Q-kautinen alkoi toden teolla saada lisää kannatusta, kun se alkoi tiedotteiden lisäksi julkaisemaan muutakin sisältöä. LKS:n 75-vuotishistoriikissa asiaa kuvailtiin näin: ”Kaikki, mikä hyvällä omalla tunnolla voitiin sensuurin läpi laskea, painettiin.” Tämän murroksen johdosta Q-kautinen alkoi sisällöllisesti muistuttamaan hyvinkin paljon Medisiinaria, jota voidaankin pitää nykymuotoisen Q-kautisen ”esi-isänä”. Q-kautiseen saattoi kirjoittaa kuka tahansa seuran jäsen, jolloin mahdollisuus oman mielipiteen ilmaisemiseen ja keskusteluun oli parempi kuin Medisiinarissa. Q-kautisen suosion paisumista voidaan pitää osittain myös Medisiinari-lehden kuihtumisen taustalla.
Digikausi tulee
1990-luvun lama ei vaikuttanut niin voimakkaasti Q-kautisen toimintaan verrattuna Medisiinariin. Toimituksen käyttöön ostettiin Macintosh-tietokoneet ja laserprintterit. Vuonna 2000 siirryttiin lisäksi digitaaliseen taittoon. Lehteä julkaistiin siitä hetkestä eteenpäin myös seuran nettisivuilla. Julkisesti netissä ilmestyvän lehden sisällön asiallisuuteen alettiin myös kiinnittää enemmän huomiota, olihan lehti nyt teoreettisesti kaikkien luettavissa.
Vuosituhannen alusta lehden ilmestyminen vakiintui kuuteen numeroon vuodessa. Muutama vuosi sitten tämä laskettiin viiteen numeroon. Perinteeksi muodostui myös syksyllä ilmestyvä ”alfakronika”, joka nykyään tietysti tunnetaan Alfa-Q:na. Lehden sisällön painotteisuus asiallisten ja vähemmän asiallisten juttujen välillä vaihtelee numerosta toiseen.
Lehden sivuilla on käsitelty vakavia aiheita, osallistuttu yhteiskunnalliseen keskuteluun, mutta toisaalta on myös esitelty saunaklonkku ja mocsunsohva-idiootti. Q-kautisen ylläpitämässä joulukalenterissa on leivottu pipareita seksileluilla sekä esitelty makulogian erikoisala videoreportaasissa. Pitkään erityisen suosittu osio lehdessä oli ”Juorut”-palsta, jossa julkaistiin välillä kyseenalaistettavankin yksityisiä ja tunnistettavia tietoja lääkisläisistä. Palsta kuitenkin hävisi, sillä juoruja ei enää ilmoitettu – ehkä sosiaalisen median hoitaessa juorujen levittämisen paljon tehokkaammin.
Nyt ja tulevaisuudessa
Digitalisaation paineista huolimatta Q-kautinen ilmestyy edelleen paperisena lehtenä painoksen ollessa pienehkö, 150 kappaletta. Alfa-Q -numeroa painetaan tosin enemmän. Lehtiä ei lähetetä Medisiinarin tavoin opiskelijoille kotiin, vaan se on on luettavissa Mocomassa sekä pdf:nä ja nettilehti-julkaisuna Q-kautisen nettisivuilla. Viime vuosina osa artikkeleista on julkaistu pelkästään netissä ja linkattu Q:n Facebook-sivuille.
Sosiaalisen median aikana perinteiset opiskelijalehdet ovat valtavan paineen alla. Q-kautinen yrittää jatkossakin pitää lääkisläisten mielenkiinnon yllä heitä itseään koskettavilla jutuilla sekä tietysti alfojen parisuhdestatuksilla. Tulevaisuus on avoin, mutta toivotaan, että Q-kautinen pysyy edelleen osittain vakavasti otettavana, ajoittain Jodelissa puitavana, kohuja aiheuttavana sekä Mocsussa lääkisläisen stressaatuneille kasvoille pienoisen hymyn nostavana julkaisuna.
Lähteenä käytetty Seuran historiikkia ”LKS 75 vuotta”.
Juhlavuoden kunniaksi Q:n nettisivuille on ladattu pdf-muotoisia lehtiä vuosituhannen alusta alkaen.
Osa lehdistä on jäljellä enää paperisina arkistoissa ja niitä mahdollisesti skannataan tulevina vuosina nettiin luettavaksi.
Löydät vanhat lehdet sivuilta kohdasta: Lehdet.
Teksti: Onni Jaskari
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/kandidaadh/qk2020/wp-includes/formatting.php on line 4826
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/kandidaadh/qk2020/wp-includes/formatting.php on line 4826
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/kandidaadh/qk2020/wp-includes/formatting.php on line 4826
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/kandidaadh/qk2020/wp-includes/formatting.php on line 4826